Page 1 of 1

[FIXED] OSX not playing audio

Posted: Thu May 02, 2013 2:38 pm
by nesbit
Hey,
I have a Macbook pro running 10.6.8 and giada 0.6.3 and I load samples into giada and play them, no audio is coming out of my computer. I really would like to use this software. Any help?
Thanks

Re: OSX not playing audio

Posted: Thu May 02, 2013 7:11 pm
by FFT
Hi nesbit,
did you see any pop-up error messages related to the sound card? Also it could be great if you could copy and paste here the debug infos. You have to run Giada via command line and grab the text from there.

Re: OSX not playing audio

Posted: Fri May 03, 2013 10:37 pm
by nesbit
Actually, it is playing audio! If I turn on the metronome I can hear audio. I think I am just having troubles triggering samples. I don't find the written tutorial very useful.

Re: OSX not playing audio

Posted: Sat May 04, 2013 2:04 am
by nesbit
UPDATE:
I got giada to play a sample once!!!!! :D :D :D
However, I cannot repeat the process, I was changing the playmodes and cannot remember the one I was on. Can someone tell me how to play a sample (including how to set up the grid/ metronome. Thanks again

Re: OSX not playing audio

Posted: Sun May 05, 2013 8:00 am
by FFT
nesbit wrote: However, I cannot repeat the process, I was changing the playmodes and cannot remember the one I was on. Can someone tell me how to play a sample (including how to set up the grid/ metronome. Thanks again
Some parts of the docs must be updated, if you find anything confusing feel free to report it, we want to make it as clear as possible!

For now I quote from http://www.giadamusic.com/documentation-performing:

all samples are triggered by clicking the "key box", the leftmost button of each channel, or by pressing the corresponding key. Basically there are two channel modes:
  • loop (loop basic, loop once, loop repeat) - linked to the sequencer, they work only if the sequencer is on. How to do that? Press once the key box, then start the sequencer. Otherwise if the sequencer is already running, they start at the next first beat;
  • oneshot (oneshot basic, oneshot press, oneshot retrig and oneshot endless) - completely detached from the sequencer, they start as soon as you click on the key box, or press the corresponding key.

Re: OSX not playing audio

Posted: Sun May 05, 2013 6:41 pm
by nesbit
FFT wrote:
nesbit wrote: However, I cannot repeat the process, I was changing the playmodes and cannot remember the one I was on. Can someone tell me how to play a sample (including how to set up the grid/ metronome. Thanks again
Some parts of the docs must be updated, if you find anything confusing feel free to report it, we want to make it as clear as possible!

For now I quote from http://www.giadamusic.com/documentation-performing:

all samples are triggered by clicking the "key box", the leftmost button of each channel, or by pressing the corresponding key. Basically there are two channel modes:
  • loop (loop basic, loop once, loop repeat) - linked to the sequencer, they work only if the sequencer is on. How to do that? Press once the key box, then start the sequencer. Otherwise if the sequencer is already running, they start at the next first beat;
  • oneshot (oneshot basic, oneshot press, oneshot retrig and oneshot endless) - completely detached from the sequencer, they start as soon as you click on the key box, or press the corresponding key.
I am doing everything that the docs say and it still dosen't work. Knowing me, it is probably something super simple that I am messing up on. Would it help if I screen recored myself using giada, so someone can help me debug?

Re: OSX not playing audio

Posted: Sun May 05, 2013 6:53 pm
by nesbit
Nevermind. I am an idiot. I was not turning the volume up on each individual channel. Sorry for all of the trouble FFT. My error 100%. I love giada now that I can use it.
Thanks for your help.

Re: OSX not playing audio

Posted: Mon May 06, 2013 7:41 pm
by FFT
Don't worry, at least we have a new paragraph for the docs! :D :D

Re: OSX not playing audio

Posted: Mon May 06, 2013 9:23 pm
by nesbit
FFT wrote:Don't worry, at least we have a new paragraph for the docs! :D :D
Yep. Do you know if there is a place where I can do a tutorial/how to for giada. I figured out how to trigger samples with midi in giada. I posted once in projects and it seemed to get removed because it was a little off topic. Maybe an Admin can add an Off-Topic section for tutorials and such.

Re: [FIXED] OSX not playing audio

Posted: Mon May 06, 2013 9:43 pm
by FFT
nesbit wrote: Yep. Do you know if there is a place where I can do a tutorial/how to for giada. I figured out how to trigger samples with midi in giada. I posted once in projects and it seemed to get removed because it was a little off topic. Maybe an Admin can add an Off-Topic section for tutorials and such.
We moved it just a couple of minutes ago here: http://www.giadamusic.com/forum/tutoria ... 960e7f4178